Over Cooloo

Shaping a better world by

acting circular

Over Cooloo

Shaping a better world by acting circular

Cooloo

Cooloo’s visie is dat kunst, design en industriële oplossingen binnen een duurzame en circulaire economie gecreëerd kunnen worden.

Met een hoge mate van flexibiliteit in toepassingsgebied, inspirerende vormgeving en innovatief gebruik van lokale afvalmaterialen houden we onze productie overzichtelijk en werken we kosten en materiaal-efficiënt. 

Het is onze missie om esthetische en ecologische coating oplossingen te ontwikkelen die flexibel toepasbaar zijn en high-end design producten creëren die geschikt zijn om mee te gaan in de circulaire economie volgens het Endless Life® concept. Een innovatieve en flexibele benadering om de manier waarop we produceren en nadenken over het vormgeven van objecten en het gebruik van materialen te veranderen voor een duurzame wereld. De Cooloo technieken worden wereldwijd gedeeld met licenties partners zodat iedereen hiermee zijn duurzame impact kan vergroten.

Product

Company introduction

Leo Schraven

CEO

In 1984 ben ik begonnen met het werken in de meubel industrie. Met een werktuigbouwkundige en chemische achtergrond heb ik enorm veel materiaal- en productiekennis opgedaan bij grote meubelproducenten. Enthousiast en leergierig heb ik kwaliteitssystemen opgezet en kreeg ik te maken met normeringen en hoe de grondstoffen door het gehele productieproces ingezet werden.

Als we verder terug in de tijd gaan, tot de tijd dat we nog in grotten leefden, dan komen we bij de kern van het proces waarop tegenwoordig nog steeds meubels geproduceerd worden. Beren werden geschoten, hun vel ging over de rotsblokken heen met nog wat paardenhaar ertussen om het comfort te verhogen. Nu is er niet veel veranderd. Het rotsblok is vervangen door bomen, het haar door schuim. Het proces is geïndustrialiseerd maar een evolutie is uitgebleven.

Tijdens het werken bij een groot meubelbedrijf viel mij op dat de productieketen steeds langer en complexer is geworden door het in stand houden van dezelfde principes in plaats van vernieuwen. Als we kijken naar de verwerking van de grondstoffen en als voorbeeld leer nemen dan zijn €1,- materiaalkosten al snel €1,48 door de opslag kosten. Daarnaast is er door het op maat snijden een materiaal verlies van 35%. Het kapot snijden van die restanten en op maat aan elkaar naaien veroorzaakte ziekteverzuim. De zware belasting van de gewrichten door het snijden en stikken werd steeds intenser omdat het leer dikker werd. Hierdoor moesten medewerkers steeds harder aan het leer trekken om de modellen strak te krijgen. Rond 2000 waren er door de hoogconjectuur geen mensen in Europa te krijgen voor de productie. Door alleen arbeid te verplaatsen naar waar krachten aanwezig waren en niet de kennis zag je dat de productieketens alleen maar langer werden, de verliezen groter, de kwaliteit minder en de vakkennis afnam.

Hierdoor werd mij duidelijk dat de expertise niet behouden of vergroot moest worden, maar dat het productieproces aangepakt moest worden. Hoe kunnen we het product anders maken? In 2001 ontstond het idee om het leer te coaten in plaats van te stofferen. Deze inspiratie kwam tijdens het coaten van meubels met flexibele coatings op basis van oplosmiddelen. In de jaren daarna ben ik huiden gaan bewerken om deze volledig als coating aan te kunnen brengen. In 2012 zijn we begonnen met het ontwikkelen van coatings uit lokale afvalstromen. Een plaatselijke leerlooier had een leerafvalstroom die meestal de verbrandingsoven in ging. Deze leerafvalstroom zetten we nog steeds om in onze CoolLeather coating. Naast leer ben ik ook met beton gaan werken en zijn we deze afvalstoffen gaan toepassen op schuim. Door het gehele meubel uit schuim te produceren hebben we de productieketen drastisch verkort. Hiervoor hebben wij in eigen huis nieuwe productietechnieken ontwikkeld, waarbij de juiste fijnheid, de manier van aanbrengen, schuren, aanbrengen, kwaliteitsontwikkeling en dit alles op een zo duurzaam mogelijke manier wordt verkregen. Wij testen onze coatings met behulp van gecertificeerde testtechnieken.

De ecologische coatings van Cooloo en de door ons ontwikkelde productietechnieken passen perfect in ons Endless Life principe. Ik ben ervan overtuigd dat we meubels een Endless Life kunnen geven door ze te coaten en de productieketens zo kort mogelijk te houden. Hierdoor produceren we onze meubels zo duurzaam mogelijk en kunnen ze lokaal worden gerecycled of opgeknapt. Coaten is het nieuwe stofferen!

Office

Cooloo Circular Canopy

Cooloo Circular Canopy is een initiatief van de Nederlandse ontwerper Thed Konings in co-creatie met Cooloo. Samen met een grote groep partners en ontwerpers kunst- en designobjecten creëren op basis van duurzaamheid, circulariteit en zero-waste. Cooloo Circular Canopy inspireert internationale bedrijven en ontwerpers om de cirkel rond duurzaamheid op de aankomende Salone del Mobile in Milaan te sluiten. Closing the circle by thinking circular.

Contact & Showroom

Cooloo HQ

Stayerhofweg 2 D
5861 EJ Wanssum

office +31 (0)478 785648
sales +31 6 309 34 342

info@cooloo.nl

Awards

In the media

nl_NL